Sosyalist feminizm neyi savunur?
Sosyalist feminizm, kapitalizmi kadınların ezilmesinin temel kaynağı olarak kabul eder ve cinsiyetçiliğin kadınların hayatlarını nasıl etkilediğinin, bunu kapitalizmin tarihsel bağlamına yerleştirmeden anlaşılamayacağını savunur.
Radikal feminizm neyi savunur?
Radikal feminizm, toplumdaki temel kötülüğün, toplumun dayandığı kadınların ezilmesi (veya ataerkillik) olduğunu düşünen ve bu düzenlemeye karşı direnişin temelinin tüm ana akım toplumsal cinsiyet rollerine ve erkek egemenliğine karşı çıkmak olduğunu savunan bir feminizm dalıdır.
Feminizm nedir, neyi savunur?
Feminizm sadece bir teori değil aynı zamanda “eşitlik, insan onuru ve kadınlar için seçim özgürlüğü” hedefini taşıyan politik bir harekettir. Feminizm, kadınların toplumsal cinsiyet hiyerarşisi tarafından ezilmesinin sona ermesi ve toplumsal cinsiyet tutumlarının eşit değere sahip olması için toplumu değiştirmeyi amaçlar.
Varoluşçu feminizm neyi savunur?
Varoluşçu feminizm, bireylerin toplumsal rollerini aşabilen ve kendi gelişimlerinin nasıl olması gerektiğine karar verebilen özgür ve sorumlu aktörler olduğunu savunan varoluşçuluk felsefesi çerçevesinde kadınların konumunu tartışan bir feminist harekettir.
Liberal feminizm ne zaman ortaya çıktı?
Liberal feminizm, kadınların özel alana hapsedilmesini reddeden ve bireyler olarak kendilerini geliştirme potansiyeline sahip olmaları gerektiğini savunan bir ideolojidir. 1970’lerde Amerika’da ortaya çıkmıştır.
Marksist feminizm neyi savunur?
Marksist feminizm, geleneksel Komünist Parti’nin veya Sosyal Demokratların sol kanadına yakınlığıyla da bilinir. Marksist feminizmin bakış açısından, kadınlar birincil üreticidir ancak ikincil tüketicidir. Kadınların özgürleşmeleri için çocuk büyütmekten ve ev işlerinden kurtulmaları gerektiğini savunurlar.
Siyah feminizm nedir?
Siyah feminist hareketi, Siyah kadınların karşılaştığı belirli adaletsizliklere değinme arzusundan doğdu. Örneğin, tüm kadınlar ataerkilliğin ağırlığı altında mücadele ederken, Siyah kadınlar beyaz üstünlüğünün ve ırksal sınıf baskısının yükünü, beyaz kadınların yapamayacağı şekilde aşmalıdır. 5 Ekim 2022 Siyah feminist hareketi, Siyah kadınların karşılaştığı belirli adaletsizliklere değinme arzusundan doğdu. Örneğin, tüm kadınlar ataerkilliğin ağırlığı altında mücadele ederken, Siyah kadınlar beyaz üstünlüğünün ve ırksal sınıf baskısının yükünü, beyaz kadınların yapamayacağı şekilde aşmalıdır.
3 Dalga feminizm neyi savunur?
Hareketin hedefleri arasında feminizmin farklı kimliklere sahip kadınları da kapsayacak şekilde genişletilmesi ve “kadınların farklı ten renklerine, etnik kökenlere, milliyetlere, dinlere ve kültürlere sahip olabileceğinin kabul edilmesi” yer alıyor.
Postmodern feminizm neyi savunur?
Postfeminizm, feminizmin yapısalcılığının tanınmasına dayanır. Postfeminizmde biyolojik cinsiyet (yani tüm grup özellikleri) reddedilir, toplumsal anlamda toplumsal cinsiyet de reddedilir. Postfeminizmin temel noktası bir özne olarak “kadın” değil, kadınların özelleştirilmesidir.
Eko feminizm neyi savunur?
Ekofeminizm, dünyaya cinsiyet ve çevre merceğinden bakmanın bir yoludur. Kadınların ezilmesi ile doğal çevrenin tahribi arasında yakın bir bağlantı olduğunu kabul eder. Ayrıca, mevcut ekolojik krizimizin, kadınları dışlayan ve ezen aynı güç, kontrol ve sömürü sistemlerinden kaynaklandığını savunur.
4 Dalga feminizm Nedir?
Dördüncü dalga feminizm, 2010’lu yılların başında başlayan, kadınların güçlendirilmesi, internet araçlarının kullanımı ve kesişimsellik konularına odaklanan bir feminist harekettir.
Anti-feminizm nedir?
Antifeminizm, antifeminizm olarak da yazılır ve feminizme karşı çıkan anlamına gelir.
Ampirik feminizm nedir?
Ampirik feminizm genellikle kadınlar ve cinsiyet ilişkileri arasındaki ampirik ilişkileri uluslararası ilişkiler düzeyinde inceler. Ana akım anarşi ve devletçilik akımlarıyla uluslararası ilişkileri vurgulayarak bir devlet sisteminin yaratılmasını sağlamayı amaçlamıştır. Bu sistem marjinal alanlarda mümkündür.
Birinci dalga feminizm neyi savunur?
Birinci dalga. 19. ve 20. yüzyılın başlarında İngilizce konuşulan ülkelerde başlayan ve kadınların oy hakkını, eğitim hakkını, daha iyi çalışma koşullarını ve cinsiyetler arası çifte standartların ortadan kaldırılmasını amaçlayan feminist faaliyetlere birinci dalga feminizm denir.
Feminizm kaça ayrılır?
Geleneksel olarak feminizm, bazen “Üç Büyük” feminist düşünce okulu olarak adlandırılan üç ana geleneğe ayrılmıştır: liberal/ana akım feminizm, radikal feminizm ve sosyalist veya Marksist feminizm. 20. yüzyılın sonlarından bu yana, çoğu üç ana geleneğin dalları olarak kabul edilen çeşitli yeni feminizm biçimleri de ortaya çıkmıştır.
Postmodern feminizm neyi savunur?
Postfeminizm, feminizmin yapısalcılığının tanınmasına dayanır. Postfeminizmde biyolojik cinsiyet (yani tüm grup özellikleri) reddedilir, toplumsal anlamda toplumsal cinsiyet de reddedilir. Postfeminizmin temel noktası bir özne olarak “kadın” değil, kadınların özelleştirilmesidir.
Kültürel feminizm neyi savunur?
Kültürel feministler, erkekler ve kadınlar arasındaki biyolojik farklılıkları olduğu gibi kabul eder ve ortaya çıkan farklılıkların olumlu değerlendirilmesi gerektiğini savunurlar. Kültürel feministler, kadınların daha barışçıl olduğuna inanırlar; bu, feminizmin diğer gruplarının kabul etmeyeceği bir iddiadır.
Sosyalist kuram nedir?
Sosyalist teorinin birçok biçimi, insan davranışının büyük ölçüde toplumsal çevre tarafından şekillendirildiğini varsayar. Özellikle sosyalizm, toplumsal geleneklerin, değerlerin, kültürel özelliklerin ve ekonomik uygulamaların değişmez bir doğal yasanın sonucu olmaktan ziyade toplumsal yaratımlar olduğunu savunur.
Feminizm türleri nelerdir?
Feminizmin üç ana akımı: liberal, Marksist ve radikal feminizm teorileri. Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 43: 523-532.