Herkesin vergi vermekle yükümlü olması hangi ilkedir?
Anayasa’nın 73/1. maddesi. Maddede şöyle denmektedir: “Herkes, kamu harcamalarını karşılamak için mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür.” Bu paragraftaki “herkes” ifadesi evrensellik ilkesini ifade etmektedir.
Herkesin mali gücüne göre vergi ödemesi ilkesi hangi isimle nitelendirilir?
Bireyin genel vergi yüküne kendi mali gücü oranında katılması vergi eşitliği ilkesi olarak adlandırılmaktadır (Türkkan, 2007: 87).
Herkesin gelirine göre vergi alınması nedir?
“Anayasanın 73. maddesinin birinci fıkrasında: ‘Herkes, kamu giderlerini karşılamaya yetecek mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür.’ denilmektedir. Mali güç, kişilerin ekonomik durumlarına göre vergi ödemekle yükümlü olmaları anlamına gelir.
Vergide adalet ilkesi nedir?
Vergi adaleti ilkesi Yatay adalet, eşit ödeme gücüne sahip kişilerin aynı vergi yükümlülüğüne tabi olmasını gerektirir. Dikey adalet, daha fazla ödeme yapabilen kişilerin daha az ödeme yapabilenlerden daha fazla vergi ödemesi gerektiği gerçeğiyle ifade edilir (www.).
Vergide eşitlik ilkesi nedir?
Vergi eşitliği ilkesi, özgürlükçü demokratik düzen içinde eşit durumlarda olanlara eşit, eşit olmayanlara ise eşitsizliklerine göre farklı davranmak anlamına gelen vergi adaleti düşüncesinden gelişmiştir (Çağan, 1982: 148). geleneği başlatmıştır (Çaha, 2001: 111).
Vergilendirme ilkeleri nelerdir?
Klasik vergi ilkeleri, günümüzde de geçerliliğini koruyan temel vergi ilkeleridir. Bunlar adalet, kesinlik, yeterlilik ve ekonomiklik ilkeleridir (Pehlivan, 2009: 145).
Verginin ödeme gücüne göre alınmasını sağlayan teknikler nelerdir?
Ödeme gücüne ulaşmak için çeşitli yöntemler kullanılır. Ödeme gücüne ulaşmak için kullanılan yöntemler arasında kademeli vergilendirme, ayırma ilkesi ve geçim düzeyi yer alır.
Vergi önünde herkesin eşit olması ve vergi yüküne ilke olarak tüm toplum bireylerinin ortak olmasına ne denir?
Vergilendirmenin genel ilkesi, herkesin vergiler önünde eşit olduğunu ve vergi yükünün temelde toplumun tüm üyeleri tarafından üstlenildiğini belirtir. Herkes vergi ödeme yeteneğine göre vergi öder.
Anayasaya göre kişilerin mali güçlerine göre vergi ödemesi ne ödevidir?
Mali güç kavramı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 73. maddesinin birinci fıkrasında yer almaktadır. Anayasa’nın ilgili maddesine göre, kanun koyucu, vergileri halkın mali gücüne göre belirlemekle yükümlüdür ve vergi mükellefleri de mali güçlerine göre vergi ödemekle yükümlüdür.
Herkes gelir vergisi öder mi?
Türkiye’de yaşayan ve gelir kaynağı olan herkes gelir vergisi ödemekle yükümlüdür. Yurt dışında yaşayan ve Türkiye’de gelir elde eden kişiler ve kurumlar da söz konusu vergiye tabidir. Bu kişilere sınırlı vergi mükellefi denir. Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı şirketler bu kategoriye dahildir.
Genellik ilkesi nedir hukuk?
Evrensellik ilkesi, cezaların herkese eşit olarak uygulanması anlamına gelir.
Az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınması hangi ilke?
Dikey eşitlik, daha az kazananların daha düşük vergilendirilmesini ve daha fazla kazananların daha yüksek vergilendirilmesini gerektirir. Dikey eşitlik, daha yüksek gelir ve servete sahip vergi mükelleflerinin daha düşük gelire sahip vergi mükelleflerinden daha fazla vergi ödemesi durumunda ortaya çıkar. Yatay eşitlik, aynı durumdaki kişilerin aynı oranlarda vergilendirilmesi anlamına gelir.
Vergide şahsilik ilkesi nedir?
Bölgesellik ilkesinin aksine, kişilik ilkesi, işlemleri vergilendirirken gerçek kişilerin uyruğunu dikkate alır. Bu ilkeye göre, bir ülkenin vatandaşının ülke sınırları içinde mi yoksa dışında mı yaşadığı önemli değildir.
Verginin kanunilik ilkesi ne demektir?
Bu nedenle vergiler Anayasa çerçevesinde konulmalı ve kanuna uygun olarak uygulanmalıdır. Vergilerin yasallığı ilkesi, bu amaçla vergilerin kanunla konulması, değiştirilmesi veya kaldırılması anlamına gelir.
Adalet ilkesi ne demek?
Adalet ilkeleri; pozitif hukuk metinlerinden çıkarılamayan ve hukukta yer alan ve hukuka belirli ahlaki yükümlülükler yükleyen ilkeler olarak tanımlanabilir. Bu bağlamda ahlaki kuralların özünde yer aldığı ve ahlaki değerlere dayandığı söylenebilir40.
Vergi vermekle yükümlü olana ne denir?
Vergi mükellefi, vergiye tabi olabilecek gerçek veya tüzel kişidir. Vergi mükellefi, devlete vergi ödemekle yükümlü olan bir birey veya şirket olabilir.
Kimler vergi vermekle yükümlüdür?
Vergi kanunlarına göre, tüm vergi mükellefi bireyler ve kurumlar vergi beyannamesi vermek ve vergi borcunu ödemek zorundadır. Bir bireyin veya kurumun vergi mükellefi olarak adlandırılabilmesi için, mevcut vergi türlerinden yalnızca birine tabi olması yeterlidir.
Vergide kanunilik ilkesi nedir?
Bu nedenle vergiler Anayasa çerçevesinde konulmalı ve kanuna uygun olarak uygulanmalıdır. Vergilerin yasallığı ilkesi, bu amaçla vergilerin kanunla konulması, değiştirilmesi veya kaldırılması anlamına gelir.
Vergide özgürlük ilkesi nedir?
Vergi muafiyeti ilkesi; vergi mükellefinin, kanuna ve ekonomik koşullara uygun olarak ödemek zorunda olduğu vergiyi en aza indirmek veya vergi yükünden kaçınmak için davranışlarında sahip olduğu özgürlüğün kapsamını ve sınırlarını gösteren bir ilkedir.