Fıkıh anlayışı nedir?
Fıkıh; En geniş anlamıyla, kişinin haklarının, yetkilerinin ve görevlerinin bilincinde olmasıdır. Fıkıh ilmi, bir kişinin Allah’a ibadet etme yükümlülüğünü, helal ve haramın ölçüsünü ve kişiler arası ilişkileri inceler. Fıkıh ilminin temel kaynakları Kur’an, Sünnet, İcma ve Kıyas’tır.
Fıkıh diğer adı nedir?
Fıkıh kelimesinin bu geniş anlamı en azından 5. (11.) yüzyıla kadar devam etmiş, bu arada iman ve inanç konusuyla ilgili bilgiler “el-fıkhü’l-ekber, ilmü’t-tevhîd, ilmü usûli’d-dîn” adları altında toplanmıştır. Müslümanların iyi ve kötü huylarını, özel hayatlarını, sosyal ilişkilerini ve davranışlarını ilgilendiren konuları ele alan ayrı bir ilim dalıdır…
Maslahat nedir fıkıhta?
Maslaha, yararlı, iyi ve faydalı ve kamu yararına olan bir şey anlamına gelen bir Arapça kelimedir. Hukuki bir terim olarak, yasal düzenlemelerin amaçlarını vurgular ve yasanın iyiliği için özlemi ifade eder.
Fakih kavramı nedir?
Fıkıh kelimesi sözlükte “bilmek, bir şeyi iyi anlamak, bir konuda derin bilgi sahibi olmak” anlamına gelirken, bu kökten türeyen fakīh kelimesi “bir şeyi iyi bilen ve anlayan kişi” anlamına gelir. İslam ilimlerinde “fakih” teriminin anlamı, “fıkıh” kelimesinin anlamına paralel olarak tarih boyunca değişime uğramıştır.
Fıkıh ne demek felsefe?
Fıkıh, dini kuralları hikmet ve incelikleriyle anlamak demektir. Kur’an, otorite sahiplerinin eylem ve davranışları için kuralları hikmetiyle açıklayan açık bir kitaptır. Aşağıda açıklayacağımız gibi, fıkıh sadece dini kuralları bilmek değil, aynı zamanda onları uygulamak demektir.
İcma ne demek kısaca?
İslam hukukuna göre icma; her asır ve zamanda yaşamış İslam âlim ve müçtehitlerinin, Kitap (Kur’an), Sünnet ve bazı mezheplere göre kıyastan delillere dayanarak, şeriat (İslami hükümler) ile ilgili konularda verdikleri hükümler veya bunları benzeri diğer hükümlerle birleştirmeleridir.
Fıkıh ne demek hadis?
Sözlükte fıkıh kelimesi “sözün anlamını ve amacını anlamak” anlamına gelir ve hadis “söz” anlamına gelir. Buna göre, “fıqh al-hadith” “konuşmacının bir sözle ne demek istediğini anlamak ve kavramak” anlamına gelir. Aslında, bu iki kelime Kutsal Kur’an’da bu anlamda kullanılmıştır (bkz. en-Nisa 4/78).
Kavaidi ne demek?
Fıkıh terimi, hukukun temel prensiplerini yansıtan ve çeşitli alanlardaki ikincil konulara ilişkin hükümlerin tamamını veya çoğunu içeren evrensel kurallar bütününü ifade eder.
İstinbat ne demektir?
Sözlükte “araştırmak, araştırmak, bir sonuca varmak” anlamlarına gelen “istinbat” terimi, usûl-ü fıkıhta “içtihat ve anlayış yoluyla naslardan hüküm çıkarmak” anlamına gelir.
Maslahat ve mefsedet nedir?
Nasihat; Sözlükte fayda, yarar anlamına gelir, zıttı ise zarar/sıkıntıdır.
İstishab nedir örnek?
Kısaca, istişhab, daha sonra bir değişiklik bilinmiyorsa ve/veya bir değişikliğe dair bir kanıt yoksa, geçmişte kurulan bir hükmün değişmeden kalması gerektiğine karar verme uygulamasıdır. Örneğin, bir çiftin evliliğinin aksi ispat edilene kadar devam ettiği kabul edilir.
Haciyat ne demek?
Şeriat amaçlarının ikinci seviyesi olan haciyyat, sözlükte şu şekilde tanımlanmaktadır: “İhtiyaca orantılı olan şey” anlamına gelir. Fıkıh Usulünün bir terimi olarak; “Zorunluluk derecesi, zorunluluk derecesine uymayan, ancak normal ihtiyaç düzeyinde güvenliği sağlamayı amaçlayan hizmetler” anlamına gelir.
Fıkıh kaça ayrılır?
Fıkıh üç ana bölüme ayrılır: 1. Muameleler, 2. Ukubat ve 3. İbadetler.
Müctehid kime denir?
Müçtehit Arapça bir terimdir. İslam’da, bir konu hakkında mevcut delilleri inceleyerek karar veren din adamlarına verilen isimdir. Müçtehitlerin yaptığı işe dinde içtihat denir. Terimin kökeni Arapça “cehd” kelimesine dayanır.
Muamelat ve ukubat ne demek?
Muamelat, uzmanlık alanı ve konusu ne olursa olsun her türlü hukuki işlemi inceler ve düzenler. Ukubat ise, yine alan veya konu ayrımı gözetmeksizin cezaları ve (aslında daha kapsamlı ve daha kesin bir cevapla) yaptırımları ele alır.
Fıkıh mezhepleri nelerdir?
Sünni İslam’da bu mezheplerin en yaygın olanları Maliki, Hanefi, Şafi ve Hanbeli’dir. Bu nedenle, bu dört düşünce ekolü bazen dört büyük hukuk ekolü olarak anılır.
Fıkıh konuları nelerdir?
Fıkıh üç ana bölüme ayrılır: 1. Mu’amalat (işlemler), 2. Ukubat (yaptırımlar/cezalar) ve 3. İbadat (ibadet). Giderek yaygınlaşan “İslam hukuku” terimi aslında Fıkıh içindeki işlem ve Ukubat alanlarını ifade eder.
Fıkıh usulü nedir din?
“Aklî ve amelî hükümlerin ayrıntılı delillerden çıkarıldığı şeye fıkıh usulü denir.” Dini-amelî hükümlerin ayrıntılı delillerinden çıkarılmasını sağlayan kuralların bütününe fıkıh usulü denir. Dini-amelî hükümlerin ayrıntılı delillerinden çıkarılmasını sağlayan kuralların bütününe fıkıh usulü denir.
Fıkıh ve kelâm nedir?
Başlangıçta fıkıh bağlamında ele alınan teoloji, daha sonra ilm-i tevhid olarak adlandırıldı. Kanun hukuku; pratik (Tanrı ile ilgili) sorulara odaklanırken, teoloji dini sorulara odaklanır. Hz. Muhammed zamanında nispeten dar ve eylem odaklı İslam toplumunda, neredeyse hiç dini-felsefi tartışma yoktu.