İçeriğe geç

Erkeğin Soyadını Almak Zorunlu Mu

Evlendikten sonra eşinin soyadını almak zorunda mı?

Anayasa Mahkemesi kararı yürürlüğe girdi: Evli kadınlar artık kocalarının soyadını taşımak zorunda değil!29 Ocak 2024

Soyadı alma zorunluluğu kalktı mı?

◾Anayasa Mahkemesi (AYM), kadının evlendikten sonra kendi soyadını kullanmasının önünü açan bir karara imza attı. Buna göre, kadının kocasının soyadını almasını gerektiren Türk Medeni Kanunu’nun 187. maddesinin anayasaya aykırı olduğuna ve iptaline karar verildi.

Erkeğin soyadını almamak için ne yapmalı?

Anayasa Mahkemesi’nin Türk Medeni Kanunu’nun 187. maddesini iptal eden kararıyla, kadının evlendiğinde kocasının soyadını alma zorunluluğu 28 Ocak 2024’ten itibaren ortadan kalktı. Bu iptal kararına göre, evlenen kadın artık bekar olma, yani sadece kızlık soyadını kullanma hakkına sahip oluyor.

Soyadı zorunlu mu?

Kanun 21 Haziran 1934’te kabul edilmiş, 2 Temmuz 1934’te Resmi Gazete’de yayımlanmış ve 2 Ocak 1935’te yürürlüğe girmiştir. Bu kanunun kabulünden sonra soyadı, Türkiye halkının kimliğinin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir.

Evli kadın sadece kendi soyadını kullanabilir mi?

Evli bir kadına kızlık soyadını kullandığı için dava açıldı. Evlendikten sonra kocasının soyadını alma zorunluluğu eşitlik ilkesine ve Anayasa’ya aykırı olduğundan, kadın kendi soyadını kullanabilir. Her durumda, evli bir kadının kızlık soyadını kullanmasının tek yolu mahkemeye dava açmaktır.

Evlenince soyadı değişikliği zorunlu mu?

“Bir kadın evlilik süresince kendi soyadını kullanmaya devam etmek isterse Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararına göre artık dava açmasına gerek kalmıyor” dedi.

Evlilikte neden erkeğin soyadı alınır?

Birincisi, ataerkilliğin gücünü korumasıydı. İkincisi, “iyi aile” fikriydi: Bu inanca göre, eşinizle aynı soyadını paylaşmak ilişkiye olan bağlılığınızı gösterir ve sizi ve potansiyel çocuğunuzu birleştirir.

Evlenince kadının kütüğü değişmek zorunda mı?

MADDE 3 – Kadının evlenmesinden sonra; kayıt girişi, eşinin rızası olmaksızın bağlı bulunduğu il, ilçe, mahalle ve köydeki nüfus bilgilerine aktarılır. Kadının evlenmeden önce tek başına soyadını kullanamayacağı kuralı gibi, evlendikten sonra kocasının soyadını kaydettirmesi de eşitlik ilkesine aykırıdır.

Kadının soyadı ne zaman yürürlüğe girecek?

Kadınların evlilikten sonra kızlık soyadlarını kullanmaya devam etmelerine izin veren yürürlükten kaldırma hükmüne uygun olarak, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yeni bir düzenleme çıkarması için dokuz ay süre verdiler. Bu son tarih 28 Ocak 2024’te sona erdi ve kadınların o günden sonra evlenip kendi soyadlarını kullanmalarına izin veren bir “yasal boşluk” var.

Bir erkek kadının soyadını alabilir mi?

“Kadın, evlilik sözleşmesi sırasında kocasının veya karısının kocasının soyadını seçme hakkına sahiptir. Bu bildirim evlilik sicil memuruna yapılır. Eşler, evlilik sırasında sicil memuruna veya istedikleri zaman sicil memuruna yazılı bildirimde bulunarak kızlık soyadlarını da kullanabilirler.

Bir erkek soyadını değiştirebilir mi?

Kişi, zorunlu soyadını keyfi olarak değiştiremez. Çatışan toplumsal çıkarları kişisel çıkarlarla uzlaştırmak için soyadını değiştirmek, ancak meşru bir neden varsa mümkündür.

Evlenince banka kartı değişir mi?

Bankada soyadı nasıl değiştirilir sorusunun cevabını net bir şekilde formüle edecek olursak; bu işlem oldukça basittir. Geçerli bir kimlikle bankaya giderseniz, bankadaki bilgiler güncellenecek ve soyadı değişikliği yapılacaktır.

Soyadı oğlu ile biten ermeni mi?

Ermeniler arasında en yaygın olanı, muhtemelen “oğlu” anlamına gelen “yan” ekiyle biten soyadlarıdır. Eski zamanlarda, “uni” ile biten soyadları bulunur; bu soyadı, kişinin eski soylu ailelerden geldiğini gösterir.

Atatürk’ün soy ismi nedir?

21 Haziran 1934’te 2525 sayılı Soyadı Kanunu’nun kabul edilmesinin ardından, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 24 Kasım 1934’te çıkardığı 2587 sayılı Kanun ile Mustafa Kemal’e Atatürk soyadı verildi.

Evlenirken soyadı almak zorunlu mu?

Kadının kocasının soyadını alması gerekmez, sadece kızlık soyadını da kullanabilir. Osmanlı döneminde babadan miras alınan soyadı uygulaması Türkiye’de 1926’dan beri kocadan karıya geçmektedir; Türk Medeni Kanunu’na göre kadın evlendiğinde kocasının soyadını alır.

Kadınlar evlenmeden önceki soyadını kullanabilir mi?

Bu yasal düzenlemedir (TMK. md. 187). Evlilik boşanma veya iptal kararıyla sona ermedikçe evli bir kadının yalnızca kızlık soyadını kullanması hukuken mümkün değildir.

Erkek isterse karısının soyadını alabilir mi?

Türkiye’de erkeklerin kadının soyadını alması mümkün olduğundan, kadının onun soyadını almak istemesi durumunda yasal bir engel bulunmuyor.

Evlenince kütük değiştirmek zorunlu mu?

Zorunlu kayıt değişiklikleri kaldırılsın! Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 23. maddesinin 2. fıkrasında: ‘Evli bir kadının kaydı kocasının hanesine aktarılır.’ denilmektedir. Kocası ölen bir kadın yeniden evlenmediği takdirde, ölen kocasının aile kütüğünde kalır.

Boşanınca eşinin soyadını kullanabilir mi?

Evlilik sırasında kocasının soyadıyla tanınan bir kadın, boşanma halinde kocasının soyadını kullanmaya devam etmek isteyebilir. Türk Medeni Kanunu’nun 173. maddesine göre, kadın boşanmış kocasının soyadını kullanmaya ilgi duyuyorsa ve bu durum kocasına zarar vermiyorsa boşanmış kocasının soyadını kullanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Gecelik Escort